visamedmansklighet.blogg.se

Information och diskussioner om de mest utsatta i vårt samhälle idag.

Vem vill vi hjälpa?

Publicerad 2015-01-22 10:37:00 i Allmänt,

"It´s sad that people rather help a man who seems to have it all, then to help a man that has nothing at all".
 
Något värt att tänka på.  Skulle ni hellre hjälpa en man i kostym när han trillar än en tiggare som trillar ute på gatan? Skulle ni hellre hjälpa en människa som ni kan känna igen er i som saknar 5 kr för sin bussbiljett, än att skänka samma 5 kr till en tiggare?
 
 

Vad kan vi göra?

Publicerad 2015-01-19 14:04:49 i Allmänt,

Fick en fråga om jag inte kunde skriva om vad man kan göra för tiggarna, och om det i så fall bör vara en återkommande åtgärd. Jag kan bara skriva utifrån mitt perspektiv, men det är såhär jag ser på problemet. 
 
På kort sikt finns det en hel del saker vi kan göra. Vi kan skänka pengar till de som har tagit sig till Sverige. Detta är i alla fall det enda alternativet för mig. Vissa menar att vi gör tiggarna en otjänst genom att skänka pengar då det bara bidrar till att fler och fler kommer hit. Men för min del kan det aldrig vara dåligt att skänka ett par kronor till en människa som lämnat familjen hemma pga fattigdom och satsar allt för att få ett drägligt liv. Går jag förbi en människa som sitter ute på marken mitt i vintern en hel dag, så har jag inte hjärta att gå förbi och tänka "det är bättre att jag inte gör något så att Rumänien förstår att det är deras ansvar". Det går bara inte. Men det är givetvis upp till var och en. En annan kortsiktig lösning är att sätta press på kommunen man bor i. Ett flertal kommuner har börjat erbjuda tak över huvudet, vatten och toalett til tiggarna. Jag tycker att detta är ett bra altarnativ att sträva mot under den korta tiden de är här. Om man nu inte aktivt vill engagera sig i frågan, så kan jag bara försöka sätta mig in i situationen själv. Om jag suttit ute på gatan och bett om pengar, hur hade jag velat bli bemött? Med en blick och ett leende, eller med ignorans och ilska? Jag tror att man kan göra en tjänst bara genom att ta ögonkontakt, ge ett leende, kanske ta en minut och stanna upp och prata. Det är en människa som sitter framför dig, glöm inte det. Återigen - visa medmänsklighet!
 
På lång sikt är det mycket svårare. Roten till det här problemet härstammar naturligtvis från situationen i hemlandet för tiggarna. Blir det inte bättre där, så kommer vi att fortsätta se ett ökande antal tiggare i Sverige då de kommer hit för sitt eget överlevande och för att få ihop pengar till sin familj. För att lösa detta problemet måste EU spela en mycket mer aktiv roll. Länderna som tiggarna kommer ifrån är medlemmar i EU men som det ser ut nu gör EU för lite i den här frågan. Både på grund av en viss motstridighet att samarbeta, men även på grund av alla byråkratiska regler inom EU som försvårar att pengar omvandlas till projekt som faktiskt når hela vägen fram. Det behövs en mer aktiv politik från EUs sida! EU är idag för splittrat i den här frågan, det måste finnas en gemensam kraft och vilja för att ta tag i problemet.
 
Gör en snabb sökning på internet. Hur kan du pressa politikerna? Engagera dig inom ett politiskt parti, bli stödmedlem i en organisation som arbetar på plats med sociala frågor eller försöker påverka de lokala myndigheterna!
 
Här kan du även kolla på ett klipp där man delvis pratar om dessa frågorna:
 

Förbud mot tiggeri?

Publicerad 2015-01-18 13:51:00 i Allmänt,

Det är inte förbjudet eller olagligt att tigga i Sverige idag. Många verkar dock tycka att ett tiggeri-förbud skulle vara bra, och att det skulle kunna vara en lösning på problemet. För mig är det lika dumt som att vilja förbjuda fattigdom. Det är ju inte tiggeriet som är Svergies, och EU:s stora utmaning. Det är naturligtvis fattigdomen och i längden givetvis även diskrimineringen av romerna. 
 
På facebook finns idag två stora grupper som positionerar sig för eller emot tiggeriförbud. Gruppen "förbjud tiggeri nu" har över 49.000 medlemmar. (Tydligen är tre av dessa medlemmar vän med mig på facebook, och det känns ju lite tråkigt i sig.) Gruppen som jag är med i "tiggeriförbudet är ingen lösning" har 34.000 medlemmar. Hade det inte varit fint om den sistnämnda gruppen fick fler medlemmar? Idag skrev man på gruppens sida följande:
 
"Hej empatiska medmänniskor!

Vill ni vara med och försöka slå något slags Facebook-rekord i 'snabbast växande evenemang'?
Vi växer fortfarande starkt med bra fart, men då vi är efter våra motståndare vill vi gärna lägga extra kol på elden för att minska avståndet och visa att vi är väldigt många som inte ser tiggeriförbud som någon lösning!

Vår tanke är följande:
Mellan kl 12.00 och 22.00 idag 18/1 satsar vi hårt på att bjuda in så många av våra vänner vi bara orkar och hinner, samt uppmanar alla som går med att göra detsamma.
Vi uppdaterar antalet flera gånger under dagen och så gläds vi gemensamt åt en explosionsartad ökning. Vad tror ni om det?

Eftersom eventet är en motreaktion på ett förbudsevent blir det automatiskt att man mäter sig med sin motståndare. Som vi nämnt tidigare vore det fantastiskt att få demonstrera att de toleranta är fler än de intoleranta!"

Jag har precis bjudit in alla mina vänner, så vad säger ni? Gör samma sak ni också! Hade det inte varit fantastiskt om vi kunde få visa att vi är fler som vill se en verklig förändring som är bättre för alla människor, än de som ser tiggeriet som ett estetiskt problem? Stå upp för medmänskligheten! :)

Tiggeriförbud är ingen lösning!

Jag skulle förresten starkt vilja rekommendera att hålla er borta från sidan "förbjud tiggeri nu" om ni liksom jag är känsliga för folk med vidriga åsikter om tiggarna. Jag läste bara ett par inlägg men känner redan nu att man vacklar i tron om att människor kan känna medlidande överhuvud taget. 

 

 

 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela