visamedmansklighet.blogg.se

Information och diskussioner om de mest utsatta i vårt samhälle idag.

Myt 1: organiserat tiggeri

Publicerad 2014-12-19 11:04:00 i Allmänt,

Den vanligaste fördom jag stött på angående tiggare är att man tror att tiggarna ingår i någon form av organiserad brottslighet, utför en kriminell handling eller ingår i maffian. För det första, det är inte olagligt att tigga. Punkt slut. Även om Sverigedemokraterna vill införa detta, så kan vi nog ganska snabbt inse att det är en dum och overkningslös idé. Ska vi förbjuda allt som vi inte "tycker om"? Då kan vi förbjuda cancer och fattigdom också kanske? Naturligtvis kan inte ett förbud lösa problemet! Vi får arbeta vidare på andra sätt.
 
Hur som helst, det finns idag inga bevis på att tiggare ingår i någon form av organiserad brottslighet. Pressansvarig för polisen i stockholm säger följande: "– Polismyndigheten i Stockholms län har aldrig påstått att de ingår i kriminella ligor, det tror vi inte heller. Detta handlar inte om organiserad brottslighet. Vi tror att det finns familjekonstellationer som kommer hit, men det är inte vare sig konstigt eller olagligt"

Likaså uttalar sig polisen i malmö, citat Mats Karlsson operativ chef för malmö-polisen: "Vi har inget fog för att påstå att det är organiserat i någon form, säger Karlsson som tydliggör att tiggeri inte är ett brott. Dock, kan flera brott begås om någon skulle försöka tjäna pengar på tiggarna". "Det finns ingen sådan trend. Man kan aldrig utesluta någonting, man måste ha ett öppet sinne, men jag tycker det är en fördom. Och som alla fördomar så är de grova förenklingar".
 
Regeringens nationella samordnare för hemlösa,  Michael Anefur, säger följande: "Det här är ett vanligt påstående, men vi har pratat med i stort sett alla aktörer som kommer i kontakt med tiggare och det finns inga belägg för att det här stämmer."
 
Folk påpekar sedan att de visst sätt tiggarna med egna ögon när de samlar sig i grupper och delar pengarna mellan sig. Hur man kan dra slutastsen att det därmed är organiserad brottslighet är för mig helt obegripligt. Ja, de organiserar sig i den mån att de samarbetar. Något annat vore väl märkligt? De reser ihop, de passar varandras barn, de bor tillsammans. De kanske delar på de insamlade pengarna de fått under dagen så att alla får lika mycket. Det är för mig endast sunt förnuft och samarbete, absolut inte en kriminell handling. 
 
 
Källor:
http://www.expressen.se/kvallsposten/polisen-sanningen-om-tiggarna-i-malmo/
http://expo.se/2014/sa-ljuger-sd-om-tiggarna_6512.html
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/myter-om-tiggare_3494176.svd?sidan=1
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela